NIA ผนึกพันธมิตรเปิดตัว SPACE-F รุ่น 3 พร้อมขับเคลื่อนนวัตกรรมด้านอาหารแห่งภูมิภาคเอเชียด้วยโครงการบ่มเพาะและเร่งการเติบทางธุรกิจระดับโลก
SPACE-F คือโครงการบ่มเพาะและเร่งการเติบโตของสตาร์ทอัพด้านเทคโนโลยีอาหารแห่งแรกในประเทศไทย ก่อตั้งขึ้นด้วยความร่วมมือระหว่าง NIA, ไทยยูเนี่ยนกรุ๊ป และมหาวิทยาลัยมหิดล ซึ่งโครงการ SPACE-F ดำเนินการตามหลักสูตรเฉพาะที่ออกแบบให้มีการสื่อสารโต้ตอบและลงมือปฏิบัติจริง เพื่อช่วยให้สตาร์ทอัพสามารถค้นหา problem solution-fit และ product market-fit ของตนได้
อุตสาหกรรมอาหารถือเป็นจุดแข็งของประเทศไทยที่มีความโดดเด่นในเวทีโลก และระบบนิเวศสตาร์ทอัพด้านอาหารในกรุงเทพก็มีการพัฒนาและเติบโตอย่างต่อเนื่อง NIA ในฐานะหน่วยงานหลักในการขับเคลื่อนนวัตกรรมของชาติ มีหน้าที่เป็นสะพานเชื่อมระบบนิเวศสตาร์ทอัพในประเทศไทยไปสู่สตาร์ทอัพระดับโลก
และด้วยความร่วมมืออันดีของพาร์ทเนอร์จากทุกภาคส่วน จะช่วยผลักดันให้ SPACE-F เป็นแพลตฟอร์มในการขับเคลื่อนประเทศไทยให้กลายเป็นศูนย์กลางเทคโนโลยีด้านอาหารระดับโลก และสร้างกรุงเทพฯ ให้เป็นศูนย์เทคโนโลยีด้านอาหารของซิลิคอนวัลเลย์
ในปีนี้ SPACE-F รุ่น 3 ได้เริ่มเปิดโครงการในต้นเดือนกุมภาพันธ์ที่ผ่านมา โดยมีสตาร์ทอัพเข้าร่วมรวม 18 รายทั้งประเทศไทย สิงคโปร์ สหรัฐอเมริกา แคนาดา ฟินแลนด์ ฝรั่งเศส ฮ่องกง และ โปแลนด์ ดังนี้
• EnerGaia –โปรตีนทางเลือกเพื่อสุขภาพจากสไปรูลิน่า
• More Meat – โปรตีนจากพืชทำจากเห็ดแครงและโปรตีนถั่วเหลือง
• Kokoonic - โปรตีนทางเลือกจากไหมอีรี
• Mercy Foie Gras – ฟัวกราส์ทางเลือกจากเต้าหู้
• Muu - ผลิตภัณฑ์ทดแทนนมวัวผลิตจากการหมัก
• Nabsolute - ไบโอโพลีเมอร์ดัดแปลงในระดับนาโน
• Tasted Better - ยีสต์ที่ผลิตเบต้ากลูแคนได้
• WeavAir – การเก็บข้อมูลด้วยเทคโนโลยีเซนเซอร์และ IoT เพื่อควบคุมการเน่าเสียของอาหาร
• Phagos - ยาปฏิชีวนะทางเลือก
• POTENT: - สารสกัดจากเห็ดป่าสำหรับปรุงเครื่องดื่ม
• Balance Corp – ขนมกัมมี่ไร้มีน้ำตาลผลิตจากวัถุดิบธรรมชาติ
• POWCO – มะพร้าวพร้อมดื่มโภชนาการสูงสำหรับนักกีฬา
• Jamulogy - เครื่องดื่มสมุนไพรเพื่อสุขภาพสไตล์อินโดนีเซีย
• Mi Terro – บรรจุภัณฑ์จากวัสดุเหลือใช้ทางการเกษตรย่อยสลายได้
• MakeGrowLab - วัสดุทดแทนฟอยล์ที่ย่อยสลายได้ผลิตจากเศษอาหาร
• PetDynamic – แพลตฟอร์มช่วยควบคุมและวิเคราะห์โภชนาการการให้อาหารสัตว์
• eniferBio – โปรตีนถั่วเหลืองเข้มข้นจากผลพลอยได้ในกระบวนการผลิต
• Kinnva – อาหารสัตว์จากเทคโนโลยีการหมัก
_________________________________________
SPACE-F Batch III driving FoodTech Innovation in Asia with its world-class Accelerator and Incubator Program
SPACE-F, the first global FoodTech startup incubator and accelerator program in Thailand, established through a cooperation between NIA, Thai Union Group PCL, and Mahidol University. SPACE-F runs on a bespoke curriculum that is interactive and hands-on, tailored towards helping startups find problem solution-fit and product market-fit.
The food sector is one of the strengths of Thailand’s infrastructure with a clear competitive advantage globally. And the progress and evolution of the food-tech startup ecosystem in Bangkok is growing continuously. NIA, as the National Innovation System integrator, has a mandate to drive the startup ecosystem in Thailand into a well-connected global startup scene.
With the right support from experienced co-founders and partners, SPACE-F is a platform to steer the Thai food tech ecosystem to the international stage and to propel Thailand to become a global food tech hub and establish Bangkok as a Food tech Silicon Valley.
This year, the program kick started in early February with 18 startups enrolled from Thailand, Singapore, USA, Canada, Finland, France, Hong Kong and Poland including
• EnerGaia - Healthy and sustainable food from spirulina
• More Meat - Sustainable plant-based protein using local exotic Thai plants and fungi
• Kokoonic - Novel source of clean protein from Eri silk
• Mercy Foie Gras - Plant-based foie gras using tofu as a base
• Muu - Animal-free dairy products from fermentation
• Nabsolute - Modified biopolymer in nanoscale to be used to transport functional ingredients
• Tasted Better - Developing a yeast that create beta glucan upon activation
• WeavAir - Continuous data-driven storage solutions using multi-sensor IoT devices and
predictive software to prevent food spoilage
• Phagos - Alternative to antibiotics, by introducing bacteria's natural predator into the
environment
• POTENT: - Wild mushroom extracts to create functional drinks
• Balance Corp - Sugar-free gummy bear derived from all-natural ingredients
• POWCO - Innovative sport nutrition products for athletes backed by research and based
on coconut
• Jamulogy - Healthy herbal beverage derived from the traditional holistic herb, jamu
• Mi Terro - Home compostable packaging materials made from agricultural waste
• MakeGrowLab - Home compostable foil replacement materials from surplus food
• PetDynamic - Platform for pet owners to monitor their pet’s health and its dietary needs
• eniferBio - Sustainable alternative to soy protein concentrate using industrial side streams
• Kinnva - Innovative fermentation technology producing animal feed
#NIA #Innovation #FoodTech #SPACEF #BangkokFoodTechSiliconValley