สำนักงานนวัตกรรมแห่งชาติ (องค์การมหาชน)
Search
color contrast
Normal
Black & White
Black & Yellow
font size

NIA ผนึกพันธมิตรเปิดตัว SPACE-F รุ่น 3 พร้อมขับเคลื่อนนวัตกรรมด้านอาหารแห่งภูมิภาคเอเชียด้วยโครงการบ่มเพาะและเร่งการเติบทางธุรกิจระดับโลก

News 22 มีนาคม 2565 1,685
NIA ผนึกพันธมิตรเปิดตัว SPACE-F รุ่น 3 พร้อมขับเคลื่อนนวัตกรรมด้านอาหารแห่งภูมิภาคเอเชียด้วยโครงการบ่มเพาะและเร่งการเติบทางธุรกิจระดับโลก SPACE-F คือโครงการบ่มเพาะและเร่งการเติบโตของสตาร์ทอัพด้านเทคโนโลยีอาหารแห่งแรกในประเทศไทย ก่อตั้งขึ้นด้วยความร่วมมือระหว่าง NIA, ไทยยูเนี่ยนกรุ๊ป และมหาวิทยาลัยมหิดล ซึ่งโครงการ SPACE-F ดำเนินการตามหลักสูตรเฉพาะที่ออกแบบให้มีการสื่อสารโต้ตอบและลงมือปฏิบัติจริง เพื่อช่วยให้สตาร์ทอัพสามารถค้นหา problem solution-fit และ product market-fit ของตนได้ อุตสาหกรรมอาหารถือเป็นจุดแข็งของประเทศไทยที่มีความโดดเด่นในเวทีโลก และระบบนิเวศสตาร์ทอัพด้านอาหารในกรุงเทพก็มีการพัฒนาและเติบโตอย่างต่อเนื่อง NIA ในฐานะหน่วยงานหลักในการขับเคลื่อนนวัตกรรมของชาติ มีหน้าที่เป็นสะพานเชื่อมระบบนิเวศสตาร์ทอัพในประเทศไทยไปสู่สตาร์ทอัพระดับโลก และด้วยความร่วมมืออันดีของพาร์ทเนอร์จากทุกภาคส่วน จะช่วยผลักดันให้ SPACE-F เป็นแพลตฟอร์มในการขับเคลื่อนประเทศไทยให้กลายเป็นศูนย์กลางเทคโนโลยีด้านอาหารระดับโลก และสร้างกรุงเทพฯ ให้เป็นศูนย์เทคโนโลยีด้านอาหารของซิลิคอนวัลเลย์ ในปีนี้ SPACE-F รุ่น 3 ได้เริ่มเปิดโครงการในต้นเดือนกุมภาพันธ์ที่ผ่านมา โดยมีสตาร์ทอัพเข้าร่วมรวม 18 รายทั้งประเทศไทย สิงคโปร์ สหรัฐอเมริกา แคนาดา ฟินแลนด์ ฝรั่งเศส ฮ่องกง และ โปแลนด์ ดังนี้ • EnerGaia –โปรตีนทางเลือกเพื่อสุขภาพจากสไปรูลิน่า • More Meat – โปรตีนจากพืชทำจากเห็ดแครงและโปรตีนถั่วเหลือง • Kokoonic - โปรตีนทางเลือกจากไหมอีรี • Mercy Foie Gras – ฟัวกราส์ทางเลือกจากเต้าหู้ • Muu - ผลิตภัณฑ์ทดแทนนมวัวผลิตจากการหมัก • Nabsolute - ไบโอโพลีเมอร์ดัดแปลงในระดับนาโน • Tasted Better - ยีสต์ที่ผลิตเบต้ากลูแคนได้ • WeavAir – การเก็บข้อมูลด้วยเทคโนโลยีเซนเซอร์และ IoT เพื่อควบคุมการเน่าเสียของอาหาร • Phagos - ยาปฏิชีวนะทางเลือก • POTENT: - สารสกัดจากเห็ดป่าสำหรับปรุงเครื่องดื่ม • Balance Corp – ขนมกัมมี่ไร้มีน้ำตาลผลิตจากวัถุดิบธรรมชาติ • POWCO – มะพร้าวพร้อมดื่มโภชนาการสูงสำหรับนักกีฬา • Jamulogy - เครื่องดื่มสมุนไพรเพื่อสุขภาพสไตล์อินโดนีเซีย • Mi Terro – บรรจุภัณฑ์จากวัสดุเหลือใช้ทางการเกษตรย่อยสลายได้ • MakeGrowLab - วัสดุทดแทนฟอยล์ที่ย่อยสลายได้ผลิตจากเศษอาหาร • PetDynamic – แพลตฟอร์มช่วยควบคุมและวิเคราะห์โภชนาการการให้อาหารสัตว์ • eniferBio – โปรตีนถั่วเหลืองเข้มข้นจากผลพลอยได้ในกระบวนการผลิต • Kinnva – อาหารสัตว์จากเทคโนโลยีการหมัก _________________________________________ SPACE-F Batch III driving FoodTech Innovation in Asia with its world-class Accelerator and Incubator Program SPACE-F, the first global FoodTech startup incubator and accelerator program in Thailand, established through a cooperation between NIA, Thai Union Group PCL, and Mahidol University. SPACE-F runs on a bespoke curriculum that is interactive and hands-on, tailored towards helping startups find problem solution-fit and product market-fit. The food sector is one of the strengths of Thailand’s infrastructure with a clear competitive advantage globally. And the progress and evolution of the food-tech startup ecosystem in Bangkok is growing continuously. NIA, as the National Innovation System integrator, has a mandate to drive the startup ecosystem in Thailand into a well-connected global startup scene. With the right support from experienced co-founders and partners, SPACE-F is a platform to steer the Thai food tech ecosystem to the international stage and to propel Thailand to become a global food tech hub and establish Bangkok as a Food tech Silicon Valley. This year, the program kick started in early February with 18 startups enrolled from Thailand, Singapore, USA, Canada, Finland, France, Hong Kong and Poland including • EnerGaia - Healthy and sustainable food from spirulina • More Meat - Sustainable plant-based protein using local exotic Thai plants and fungi • Kokoonic - Novel source of clean protein from Eri silk • Mercy Foie Gras - Plant-based foie gras using tofu as a base • Muu - Animal-free dairy products from fermentation • Nabsolute - Modified biopolymer in nanoscale to be used to transport functional ingredients • Tasted Better - Developing a yeast that create beta glucan upon activation • WeavAir - Continuous data-driven storage solutions using multi-sensor IoT devices and predictive software to prevent food spoilage • Phagos - Alternative to antibiotics, by introducing bacteria's natural predator into the environment • POTENT: - Wild mushroom extracts to create functional drinks • Balance Corp - Sugar-free gummy bear derived from all-natural ingredients • POWCO - Innovative sport nutrition products for athletes backed by research and based on coconut • Jamulogy - Healthy herbal beverage derived from the traditional holistic herb, jamu • Mi Terro - Home compostable packaging materials made from agricultural waste • MakeGrowLab - Home compostable foil replacement materials from surplus food • PetDynamic - Platform for pet owners to monitor their pet’s health and its dietary needs • eniferBio - Sustainable alternative to soy protein concentrate using industrial side streams • Kinnva - Innovative fermentation technology producing animal feed #NIA #Innovation #FoodTech #SPACEF #BangkokFoodTechSiliconValley